Az együttesünk fellépett a kunhegyesi Kun-módi kun hagyományőrző rendezvényén. [galéria megtekintése]
Kun-módi
...avagy a kun hagyományok őrzése Kunhegyesen elnevezésű – a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott HUNGARIKUM 2016 – pályázati program végéhez közeledünk. A 8-14 éves korosztály számára változatos, a kun népcsoport sajátos jegyeit még őrző, máig ismeret kulturális elemeket felmutató programok zajlottak az elmúlt hónapokban, a pályázó Kunhegyes Kultúrájáért Alapítvány révén. A magyar nép sokszínűsége, kulturális gazdagsága az évszázadok óta együtt élő különböző nemzetiségek sajátos értékeiből alkot egységet. Ebben az egységben találtak hazára az 1200-as években kun őseink. A történelem megpróbáltatásai során mindig bizonyságot adtak bátorságukról, hazaszeretetükről kitartásukról. A kun ember öntudata, magabiztossága, erős tartása a történelmi korok megpróbáltatásai során is megmaradt és példaként kell állnia a felnövekvő generációk előtt. A kun eredet máig tartó büszkeséget, összetartozást, sajátos kulturális tartalmakat, szokásokat, hagyományokat, közösségi alkalmakat jelent az itt élőknek, amit egyszóval kifejezve identitásnak is nevezünk. Megőrzésük és továbbörökítésük a ma élők felelősségteljes feladata, úgy, hogy a jelen kor értékeivel ötvöződjön. Ezen gondolatok mentén igyekeztünk az elmúlt hónapokban a néptánc, népzene, kézművesség, épített környezet és gasztronómia területén betekintést nyújtani az érintett korosztály számára, megismertetve velük a kun őseik hagyatékát. Így a régi stílusú táncok közül a kunsági botolót tanulták meg néptáncos fiaink. A népdalok kedvelői dr. Szabó Lajos helytörténész által lejegyzett kunhegyesi gyűjtésből válogattak, citerások pásztor dalokat tanultak. Kézműves hagyományaink közül a kunhímzést és csipkeverést gyakorolhatták, megismerve ezek kialakulását, sajátos jellemzőit. Településünk építészeti örökségei mellet a jász és kun népcsoport kötődéseit, a Jász és Kun kapitányok koronkénti szerepét ismerhették meg mélyebben. Értékőr túra során még vár rájuk a kunhalmok titkainak megismerése, a téma legkiemelkedőbb ismerője és kutatója, dr. Tóth Albert professzor emeritus vezetésével. Az Ízőrző klub foglalkozásai során a nagyszülők gondos segítségével készültek el a hagyományos kun ételek – kötöttgaluska leves, gölődin leves, vízen kullogó, ferdinánd, beigli, farsangi fánk – de készül csigatészta is. Az egyes területeken megismert tartalmakat a gyerekek az összegyűjtött információk alapján feldogozzák és a Települési Értéktárba felvételre benyújtják illetve egy kiadványban is megjelenítjük azokat. Az április 8-9-én zajló „Kun Módi” helyi érték gálán képet is kaphatnak az érdeklődők napjaink Nagykunságának és a határon túli Bácsfeketehegy gyermekközösségeinek kun értékőrző tevékenységeiről. A műsorban közreműködnek: Gyermek citera csoport, Dózsa Tagintézmény népdal együttese, Tisza-tavi Alapfokú Művészeti Iskola, kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola Nagykun Néptánc Együttesének Ifjúsági csoportja, a bácsfeketehegyi Kónya Néptánc Együttes és Mákvirág Néptánc Csoport, Török Noémi Népdalénekes. A rendezvény meghívott vendége Berecz István Örökös Aranysarkantyús Néptáncos. Zenél a Jártató zenekar. A program vasárnap a húsvét elő jegyében a kézműves és gasztronómiai hagyományok köré szerveződik. Kézműves népi iparművészek foglalkozásain tojásfestés, fafaragás agyagozás továbbá kunhímzés csipkeverés és szalmafonás várja az alkotni vágyókat. Ízőrzőink népi ételek elkészítésében fognak ügyeskedni. A két nap programjával szeretnénk bizonyságot adni arról, hogy napjainkban is lehetséges korosztályok együttes munkálkodásával értéket őrizni és értéket kínálni. Szentpéteriné Lévai Mária [forrás: Kunhegyesi Híradó, 2017. április]
|